031-788 55 50

Nordlys Ellipse IPL Göteborg

Estetisk hudvårdsbehandling

Allt fler människor söker en behandling för oönskad hårväxt, pigmentansamlingar, ojämn hudton, vaskulära lesioner, akne och inflammatoriska hudsjukdomar. MyBeauty Clinic introducerar nu Nordlys IPL från Candela Medical i behandlingsurvalet. En mycket välbeprövad och metod med hög kvalitet mot oönskade hudåkommor.

Nordlys är en högteknologisk plattform som arbetar evidensbaserat för att uppnå bästa resultat. IPL är en förkortning av Intense Pulse Light, vilket är en hudvårdsbehandling som utförs med hjälp av högintensiva ljus som bildar värme i huden. Värmen stimulerar i sin tur kollagenproduktionen och bidrar till en föryngrande effekt som reducerar pigment och rodnad. Till skillnad från laser som endast innehåller ett ljus använder IPL flera olika ljusfärger som kan nå en större yta på huden.

Vad är Nordlys IPL?

Nordlys IPL är en metod för att reducera pigmenteringar och hudproblem med hjälp av högintensiva ljuspulser. Ljuset dras till pigment och blodkärl där det absorberas och omvandlas till värme. I den processen slås melaninsamlingen sönder och blodkärl koagulerar. På så vis kan både pigment och hemoglobin behandlas. I apparaturen finns ett filter som tar bort skadliga ljusstrålar, något som kan vara en risk med annan IPL-apparatur.

I dag används Nordlys av flera svenska universitetssjukhus och kliniker som utför estetiska och medicinska behandlingar.

Vilket resultat ger behandling med Nordlys Ellipse IPL?

Alla resultat är helt individuella och beror på vad som har behandlats och hur huden såg ut inför behandlingen. Det går att se en förbättring inom 5–14 dagar efter din behandling. Däremot finns det individuella variationer som kan komma att påverka resultatet.

Hudföryngring

I takt med att vi åldras blir vår hud mer känslig, ofta får den en minskad elasticitet och blir allt tunnare. Vanligt förekommande ålderstecken på huden är att tonen blir mer ojämn, fler pigmenteringar och blodkärlen blir mer synliga. Regelbunden solexponering kan accelerera hudförändringar och framkalla mörka fläckar, fräknar, ojämn pigmentering och diffus rodnad.

Med Nordlys kan din hud föryngras och bli friskare genom att de korta ljuspulserna rikas mot blodkärl eller pigment i huden som reducerar eller eliminerar oönskade hudproblem. Nordlys IPL skapar en jämnare och klarare hudton.

Redan efter din första behandling är det möjligt att se en förbättring. Vanligtvis görs tre behandlingar för optimalt resultat men antalet kan variera beroende på det behandlade områdets omfattning och placering.

Huden blir extra solkänslig i samband med behandlingen. Undvik därför alla former av solexponering 30 dagar före och efter din behandling. Även om det inte finns några synliga tecken på rodnad eller inflammation kring det behandlade området. Efter behandling kan huden fjälla och pigmentet mörkna – innan huden successivt blir jämnare och fräschare.

Behandling av Nordlys IPL hos MyBeauty Clinic

Hudförbättring

Nordlys Ellipse IPL behandlar framgångsrikt solskadad hud, pigmenteringar, ojämn hudton, fräknar och solfläckar (solar lentigo). När vi exponeras för UV-ljus producerar våra melanocyter pigment, vilket är det som gör huden brun. Ibland kan man ha en ökad eller minskad bildning av pigment i olika områden. Födelsemärken är ansamlingar av pigmentbildande celler och pigmenteringar ökar ofta med stigande ålder. Det kan uppfattas som oestetiskt hos vissa personer och då kan man vilja åtgärda det.

Efter din behandling med Nordlys IPL blir pigmentet mörkare till att börja med och huden kan kännas varm och vara lite röd i något dygn efter behandlingen. Efter behandlingen kan hudtonen se lite gråaktig eller smutsig ut, det beror på att döda pigmentceller transporteras till hudytan. Det gör att huden kan flagna eller bilda skorpor, vilket kroppen själv stöter bort.

Hårborttagning

Nordlys avancerade teknik kan användas för att mycket effektivt eliminera oönskad hårväxt på olika delar av kroppen. Det utförs vanligen på överläpp, hakan, ben, bikiniområdet, underarmar, rygg och axlar. Processen fungerar genom att ljuset som sänds ut från apparaturen absorberas av hårstråets melanin som i sin tur omvandlar ljuset till värme. Därefter leds värmen till roten av hårsäcken vilket förhindrar ytterligare hårväxt.

Antal tillfällen för behandling beror på flera faktorer: var på kroppen håret finns, hur stort området för behandling är och hur mycket pigment som håret innehåller. Vanligtvis görs det under 4–8 tillfällen under ett intervall av 1–3 månader mellan behandlingarna. Det behöver göras flera behandlingar på grund av att våra hårstrån växer periodvis och det är bara i aktiv fas vi kan behandla hårsäcken. Därför kan du behöva upprepa behandlingen med jämna mellanrum.

Du ska inte plocka, vaxa eller använda hårborttagningskrämer minst fyra veckor innan behandlingen. Undvik även starkt solljus och solprodukter före och efter behandlingen. I samband med din konsultation kommer våra behandlare att förse dig med all information som behövs för att optimera förutsättningar inför din behandling.

Nordlys Ellipse IPL hos MyBeauty Clinic

Aknebehandling

Akne beror på inflammerade talgkörtlar eller för hög produktion av talg i körtlarna. Det leder till en irritation av huden som i sin tur skapar det vi kallar för akne. Vissa former av akne kan ge permanenta ärr eller pigmentförändringar på huden.

Nordlys metod behandlar akne genom att minska blodcirkulationen till och från talgkörtlarna. Metoden minskar också talgproduktionen. Den omkringliggande vävnaden påverkas eller skadas inte av behandlingen.

Det mest effektiva resultatet går att se vid behandling av inflammatorisk akne. Det vill säga den typ av akne som går att känna igen genom upphöjda, röda och smärtsamma finnar. Som komplement till behandlingen går det att använda hemmavårdsprodukter för att huden ska stärkas ytterligare och läka bättre. Det kan förbättra resultatet ytterligare.

Antalet behandlingar beror på hur omfattande området är och vilken typ av akne det handlar om. Vanligtvis krävs det fyra behandlingar med tre veckors mellanrum.

Vid behandling av akne i ansiktet kan en lätt rodnad uppstå i området. Om huden sedan tidigare är solskadad med pigmenteringar kan dessa bli mörkare innan de försvinner helt.

Vaskulära lesioner

Vaskulära lesioner orsakas av många eller stora blodkärl som ligger tätt inpå varandra under huden. Brustna små kärl, portvinsfläckar, Rosacea och diffusa rodnader är olika typer av vaskulära lesioner. Även blodkärlsnystan körsbärsangiom och spindelnätsangiom olika sorters vaskulära lesioner. De kan finnas var som helst på kroppen och kan uppstå till följd av exempelvis solskador, ärftlighet eller vanligt åldrande.

Behandlingen fungerar genom att små energipulser skickas från munstycket av apparaturen till det berörda området. Kärlen som behandlas kan försvinna direkt om de är små. Om de är större kommer kärlen att minska successivt under de kommande veckorna efter behandlingen innan de helt försvinner.

Innan påbörjad behandling görs en konsultation med en expert där ni går igenom mål med behandlingen och lägger upp en behandlingsplan. I samband med det går det att fastställa hur många behandlingstillfällen som behövs. Antalet beror till stora delar på hur många kärl det handlar och vilken kroppsdel som ska behandlas.

Vaskulära lesioner behandling med Nordlys hos MyBeauty Clinic

Hur går en behandling med Nordlys Ellipse IPL till?

Till att börja med bokar vi alltid in en konsultation innan första behandlingstillfället. Där går vi igenom om de olika behandlingsalternativ som finns, vilka resultat du söker, kostnadsförslag och eventuell behandlingsplan.

Varje behandlingstillfälle tar mellan 15–60 minuter och de kommer att anpassas efter dina behov och önskemål. Direkt efter ett behandlingstillfälle är det möjligt att återgå till normala aktiviteter.

Under behandlingstillfället kommer den berörda huden att rengöras och smörjas in med en gel för att ljuset ska ledas till rätt område. Du kommer att ligga på en behandlingssäng iklädd skyddsglasögon för att undvika ljusskador på dina ögon. Våra behandlare ställer därefter in Nordlys-apparaturen utefter syftet med behandlingen. Ljuset från Nordlys Ellipse IPL skjuts ut genom en glasprisma vilket kan kännas som små stick på huden. De allra flesta upplever inte behandlingen som smärtsam.

Efter behandlingen kan en del människor uppleva att huden i behandlingsområdet kännas varm och den kan ha en mindre svullnad eller rodnad. Hos andra kan behandlingen vara helt och hållet biverkningsfri. Det avgörs till stor del av var på kroppen behandlingen skedde och hur omfattande den var. Om huden har mycket pigmenteringar kan den efter behandlingen se gråaktig ur. Efter tid kommer de bli allt slätare och fräschare med en förbättrad hudstruktur.

Förekommer det biverkningar efter en behandling med Nordlys?

Vanligtvis förekommer inga biverkningar efter behandling med Nordlys Ellipse IPL. I vissa fall kan lätt sveda, torrhet och irritation uppstå efter behandlingen. Det försvinner relativt snabbt och inom 5–14 dagar har din hud läkt helt. Om du har fått dina kärl behandlade kan det förekomma blåmärken och lättare svullnader i behandlingsområdet i cirka fyra till fem dagar. I sällsynta fall kan melasma förvärras vid behandling med IPL. Det är mycket ovanligt och när det händer kan de bli aktuellt med en annan behandling.

Inför din behandling

För att säkerställa en optimal behandling bör du undvika solbränna och solprodukter som kan göra huden brunare eftersom det skapar mindre kontraster mellan pigment och kärl. En större kontrast är att föredra i samband med behandlingen. Därför bör du undvika solning, solarier och brun utan sol minst 30 dagar före behandling samt minst 30 dagar efter behandlingen.

Du ska inte heller röka eller snusa minst fyra timmar innan behandling på grund av att nikotin är kärlsammandragande vilket innebär att blodkärl kan bli svårare att behandla.

Efter din behandling

Efter behandlingen är det viktigt att skydda det berörda området med en hög solskyddsfaktor. Vid solljus bör du alltid smörja in dig med 30–40 SPF. Undvik att pilla på eller ta bort skorpor som bildas på huden. Det är pigment som oxideras och huden ska själv stöta bort det för att undvika ärr eller nya pigmenteringar.

MyBeauty Clinic

Frågor och svar om Nordlys Ellipse IPL

Antal tillfällen för behandling kan inte bestämmas före en konsultation, utan det beror på var på kroppen behandlingen ska se, hur stort området är och vilken behandling som ska göras. För en hudföryngringsbehandling kan det räcka med en enda behandling, men vanligtvis rekommenderas en kur om tre till fyra tillfällen, med tre till fyra veckors mellanrum för optimalt resultat. För att slutresultatet ska bestå under en längre tid rekommenderas sedan en underhållningsbehandling var 6:e–12:e månad. Vid goda hudvårdsrutiner med bra produkter kan slutresultatet av behandlingen bestå under en längre tid.

Håret hos människor har olika tillväxtfaser där de växer under en viss period för att sedan vila under en period innan de till slut faller av. Tillväxtfaserna ser olika ut på olika delar av kroppen och vid hårborttagning befinner sig hårsäckarna i olika faser. Det är endast under växtfasen när hårsäcken är aktiv som en hårborttagning ger effekt. Av den anledningen måste samma område behandlas flera gånger och ibland upprepas. Generellt sätt består en vanlig kur av 4–8 behandlingstillfällen.

De flesta hårfärger kan behandlas framgångsrikt med Nordlys. Hårets färg och struktur har en avgörande betydelse för resultatet. Tunna, vita eller gråa hårstrån som finns i ansiktet hos kvinnor kan vara mer svårbehandlade då de är mindre pigment som kan leda tillräckligt mycket värme ner i hårsäcken för att eliminera hårutveckling.

Studier gjorda på hårborttagning med Ellipse IPL visar att ett växande hårstrå som behandlats med Nordlys Ellipse IPL endast i undantagsfall växer tillbaka. Det kan bero på att hårsäckar har varit inaktiva under hela behandlingsperioden till följd av hormonell påverkan, exempelvis klimakteriet, graviditet eller på grund av hormonella läkemedel.

Behandlingsområdet för hårborttagning ska rakas 24–48 timmar innan besöket och ha en längd på cirka en millimeter vid behandlingen. Det gör att ljuset lättare når ner till roten av hårsäcken.

Under behandlingen upplever majoriteten ingen smärta utan endast kortvariga stick i huden. Du kommer att bära skyddsglasögon under behandlingen för att ljuset inte ska skada dina ögon.

Innan behandling kan du ta upp till 500 milligram paracetamol. Undvik blodförtunnande läkemedel och använd inte bedövningssalvor, då de kan innehålla kemiska ämnen som tränger ner i huden som kan förångas av den högintensiva pulsen.

Om du har ärrbildningar eller pigmenterade märken kommer de att blekna och reduceras med Nordlys IPL. Huden som helhet kommer att få en jämnare och ljusare hudton med en förfinad struktur. Om du främst har vita eller svarta pormaskar finns det bättre alternativ för behandling. Din behandlare kan rekommendera andra lämpade behandlingsmetoder som vi på Myeauty Clinic erbjuder för att du ska få det bästa resultatet.

Om du har drabbats av ett nytt akneutbrott kan behandlingen behöva upprepas. Behandlingen görs på samma sätt, vanligtvis med en kur om fyra behandlingar med tre till fyra veckors mellanrum. Efteråt kan du, likt efter den första behandlingen, vara lite svullen med korniga skorpor på det berörda området. Hemmavård med hjälp av anpassade produkter är viktigt för att påskynda läkning men också förebygga och skydda känslig akne- drabbad hud.

Senaste tipsen från bloggen

Värdefulla tips och allt det senaste från vår blogg.

Information om solskydd hos MyBeauty Clinic

Varför är solskydd alltid ett måste?

I veckans blogginlägg tänkte vi lyfta fram de populäraste behandlingarna inför vår och sommarhalvåret. Nu när vår och sommar närmar sig är det oerhört viktigt att stärka upp huden ordentligt inför att den starka solen kommer fram.

Fortsätt läs »

Försäkrad från topp till tå när du genomgår en Nordlys Ellipse IPL

På MyBeauty Clinic är du försäkrad från topp till tå, från stunden du kliver in på kliniken för att genomgå din behandling.

Kvinna visar sin skönhet, kvinnan tar sig på nacken
cropped-favicon.png

Viktig information

Just nu har vi problem med våra bokningar.

 

Fungerar det inte att boka tid online – vänligen maila oss: [email protected] så hjälper vi dig att boka din tid för önskad behandling eller konsultation.

 

Tack för din förståelse och vi gör allt vi kan för att åtgärda problemet så snart som möjligt.


Vi på MyBeauty Clinic vill påminna dig om det lagstadgade konsultationskravet (Lag 2021:363) som innebär att en konsultation måste utföras minst 48h före din planerade injektionsbehandling när du är:

  • Ny kund hos MyBeauty Clinic
  • Kund hos MyBeauty Clinic men det har gått mer än 6 månader sedan din senaste behandling eller vid en annan typ av injektionsbehandling än tidigare

/Teamet på MyBeauty Clinic
favicon

Intresserad av en behandling?

Våra experter lyssnar på dina önskemål och tar fram en skräddarsydd behandlingsplan för dina behov och ditt önskade resultat.