070-486 20 75

Hudhälsa – bevara & förebygg

Optimera din hudhälsa för en vital, återfuktad & strålande hy

Det finns ingen yngsta eller äldsta ålder när det kommer till att börja ta hand om och vårda vår hud – kroppens största organ som dagligen utsätts för yttre påfrestningar. Kunderna vi träffar på MyBeauty Clinic är i alla åldrar, med olika hudtyper och hudtillstånd. Oavsett utgångsläge och önskemål kan vår personal, med sin unika kompetens och vårt skräddarsydda koncept skapa individuella behandlingsplaner anpassade för just din hud i syfte att optimera förutsättningarna för en långsiktig hudhälsa utifrån dina förutsättningar och önskemål.

Solljus är en av många yttre faktorer, förutom vårt genetiska arv, som avsevärt påverkar och påskyndar hudens åldrande.

Kroppsbehandlingar

Vanliga frågor om hudhälsa

Huden är inte bara ”hud” utan kroppens största organ med en rad viktiga funktioner. Exempelvis skydd, temperaturreglering, känsel, skydd mot bakterier och virus och UV-strålning. Att ta hand om sin hud är en investering i dig själv och din hälsa. En välmående hud har bättre förutsättningar att skydda mot yttre faktorer. Sekundärt är att en hud vi tar hand om ser också frisk och ungdomlig ut.

Att ha en daglig, hållbar och grundläggande, hudvårdsrutin optimerad och anpassad efter just din hy är essentiellt för att bevara och främja god hudhälsa på kort och lång sikt. En skadad hudbarriär gör huden mer känslig för hudinfektioner och hudsjukdomar vilket effektivt kan förebyggas genom anpassade produkter och en långsiktig hudvårdsplan. Produkterna vi använder hos MyBeauty Clinic, i samband med klinikbehandlingar och för daglig hemmavård, har kliniska och dermatologiska tester bakom sig och det är med stolthet vi kan erbjuda något för alla oavsett hudtyp och hudtillstånd.

Det mest grundläggande är att använda sig av avancerad hudvård för hemmabruk, så kallade cosmeceuticals. Cosmeceuticals är ett mellanting mellan kosmetika (säljs i vanliga affärer) och medicinska produkter som förskrivs av läkare. Hos MyBeauty Clinic använder vi enbart högkvalitativa produkter med aktiva ämnen som ger riktade och tydliga resultat. De produkter MyBeauty Clinic använder och säljer tillhandahålls och säljs enbart på utvalda kliniker. För att få jobba med dessa produkter måste personalen vara auktoriserad hudterapeut, legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare och vår personal får regelbundet en särskild utbildning och uppdatering kring just dessa varumärken.

Genom en noggrann konsultation och en hudanalys där vi självklart tar hänsyn till dina individuella önskemål kan vi skapa en behandlingsplan med enskilda behandlingar eller en kombination av behandlingar och strategier utifrån individuella önskemål stimuleras bland annat de hudceller som ger huden en ungdomlig karaktär i form av ökad elasticitet, stadga och fuktbalans med ett härligt glow.

En behandlingsplan kan innehålla både avancerad hudvård för hemmabruk och klinikbehandlingar – vi anpassar oss alltid utifrån dina önskemål och behov. Våra hudterapeuter och injektionsbehandlare hjälper gärna till med att ta fram en skräddarsydd plan för att bevara din hudhälsa – helt kostnadsfritt.

Vår hud har, som kroppens största organ, en lång rad viktiga uppgifter. Att optimera och anpassa förutsättningarna för att bevara att hudens skyddande funktion och motståndskraft genom en intakt hudbarriär minskar risken för hudåkommor och förebygger ett för tidigt åldrande. Huden och dess kondition har en stor betydelse för vårt välbefinnande vilket inte är ett nytt påfund utan är välkänt sedan den egyptiska drottningen Kleopatra badade i sur mjölk (69-30 f.Kr). Hos oss på MyBeauty Clinic kan vi alltid anpassa våra behandlingar och produktrekommendationer och arbeta resultatinriktat utifrån ditt utgångsläge och önskemål.

Avancerad hudvård är inte likställt med att innehållet i produkterna vi använder är starkare än i vanlig kosmetika så vårt svar är: Ju tidigare desto bättre eftersom grunden för hur vår hud mår resten av livet som har ett hud läggs redan i 20-årsåldern.

I yngre åldrar är fokus minimalism men med ”bra produkter” och aktivt innehåll samt att alltid – året runt – skydda huden i ansikte, på hals och dekolletaget med SPF oavsett väder. MyBeauty Clinic ger dig gärna råd kring vad just du behöver och vi samarbetar enbart med tillverkare av Cosmeceuticals för hemmavård och klinikbehandlingar, inklusive solskyddsfaktor med eller utan ”färg” som innehåller både fysikaliskt och kemiskt solskydd.

Cosmeceuticals är ett samlingsbegrepp för medicinsk hudvård. Det innebär att produkterna är högkvalitativa och innehåller ämnen som har en med bevisad effekt på hudstrukturen och i kliniska studier kunnat påvisa tydliga resultat. Medicinsk- och avancerad hudvård tillhandahålls och säljs endast på kliniker där personalen har en särskild utbildning och produktkunskap kring de specifika varumärkena och de får enbart användas och återförsäljas av hudterapeuter, legitimerade läkare, sjuksköterskor och tandläkare.

Det är viktigt att skynda långsamt när vi börjar med nya hudvårdsprodukter eftersom huden behöver god tid på sig att anpassas och förbättras. Vid användande av produkter med innehåll som inte är anpassat till din hud ökar risken för hudbesvär. Hos oss på MyBeauty Clinic utgår vi alltid från hudens förutsättningar när vi lägger upp en behandlingsplan och anpassar den utifrån ditt hudtillstånd.

Hudtypen är mer eller mindre bestående hela livet men ens hudtillstånd kan förändras och variera. Exempelvis kan du ha en specifik hudtyp (normal, fet, blandhy) men som på grund av inre och yttre faktorer visar sig i olika hudtillstånd.

Ibland är det svårt att hitta rätt produkter som vårdar och tar hand om din hud utifrån dina individuella förutsättningar – något vi är experter på hos MyBeauty Clinic och det är något vi gärna hjälper dig med – oavsett hudtyp och hudtillstånd.

Vilken hudtyp vi har är till stor del ärftligt och går inte att förändra. Däremot kan du anpassa din hudvårdsrutin för att hålla huden sund och besvärsfri.

Det finns många faktorer som påverkar hudtillståndet som exempelvis: Ålder, hormoner, kost, felaktiga produkter som torkar ut huden. Alla hudtyper kan få hudtillstånd som akne, torr hud, inflammation, fjällning.

En faktor är vårt biologiska åldrande. När tillväxthormonerna minskar och vi får en minskad produktion av hudens fuktbevarande ämne, Hyaluronsyra, samt att talgkörtlarnas smörjande funktion avtar upplevs huden ofta som betydligt torrare.

Även hudens pH-värde har betydelse för vårt hudtillstånd och använder vi en effektiv hudvård som bibehåller pH-värdet, reparerar och stärker hudens naturliga försvar får huden en ökad motståndskraft och upplevs som mjuk, hälsosam och återfuktad.

Eftersom vi exponeras för skadliga UVA- och UVB-strålar oavsett årstid och väder och solstrålarna påverkar huden på olika sätt vilket kan leda till rynkor, linjer, pigmenteringar och hudcancer. Vill du försäkra dig om att din hy ska bevaras och förebygga ett för tidigt åldrande ger vi på MyBeauty Clinic gärna rekommendationer om solskyddskrämer som passar din hy.

UVA-strålar: Den största andelen strålning från både sol och solarier och gör pigmentet i huden mörkt och tränger ner i djupare hudlager och bildar fria radikaler. Strålningen leder till ett förtidigt åldrande av huden och kan orsaka hudcancer. UVA bryter ner D-vitaminet i huden.

UVB-strålar: Tränger inte ner lika långt i huden och bygger upp ett skyddande pigment och starar bildningen av D-vitamin men bidrar samtidigt till att vi vi kan bränna oss och få solsveda eller solexem.

Under vår sömn skiftar huden fokus – från försvar av yttre faktorer till förnyelse, reparation och återuppbyggnad. När vi sover ökar blodcirkulationen och våra minsta, ytliga blodkärl (kapillärer) vidgas (vasodilatation) vilket “möjliggör” “resorption” av död vävnad och avsättning av kollagen- och elastinfibrer. Medan vi sover frisätter kroppen ett stort antal tillväxthormoner som bland annat förnyar och bygger upp våra hudceller. Vid långvariga sömnproblem försämras vår allmänna hälsa vilket avspeglar sig på vår hud och uppkomsten av nya hudproblem eller förvärra existerande dermatologiska tillstånd.

En studie år 2017 visade att endast två dagars sömnbrist påverkade deltagarnas attraktionskraft, allmänna hälsa och sömn.

Undervätskning är vid väldigt ovanligt och det är en myt att torr hud beror på att vi inte dricker tillräckligt eller att huden skulle hålla sig återfuktad och ungdomlig om vi dricker mycket. Först vid allvarlig vätskebrist och uttorkning påverkas vår hud. Däremot är det viktigt att dricka tillräckligt för att kroppens avfallsprodukter ska kunna elimineras, annars kan våra njurar skadas. Tyvärr kan vi inte heller dricka förebyggande eftersom kroppen inte kan lagra överskott av vätska/vatten (under normala omständigheter).

Att miljön vi vistas i påverkar vår hud är inget nytt för oss på MyBeauty Clinic och vi har många tips och superba produkter för att hjälpa dig med det din hud behöver.
I dagsläget finns få studier med tillräcklig evidens om eller hur blått High Energy Visible Light (HEV) påverkar vår hud. Huden har receptorer som påverkas av ljus och är mottagliga för HEV. Blått ljus har visat sig ha en hög energikoncentration som potentiellt kan försämra huden leda till ett snabbare åldrande med DNA-förändringar på cellnivå.

Arbetsmiljön är mycket viktig precis som andra faktorer i vår livsstil där majoriteten påverkar vår hud. Med en torr luft under många timmar framför en skärm kan huden bli röd, kännas torr.

Vad vi äter påverkar både vår in- och utsida och hur vår hud reagerar beror på individuella faktorer. MyBeauty Clinic rekommenderar ingen särskild kost eller diet utan hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer.

Vår kropp, inklusive huden, mår bäst vid regelbunden rörelse som består av både vardagsmotion i kombination med mer intensiva träningsformer. Fysisk aktivitet gör att blodcirkulationen ökar och de minsta blodkärlen vidgas så når blodet med syre och näringsämnen lättare fram till vår hud.

Stress är inte bra för något av kroppens organ, allra minst huden. Studier av personer med akut stress visar att det finns mindre fukt i huden och att den långsammare reparation med defekter i hudbarriären. Vissa hudsjukdomar som vitiligo, psoriasis och eksem förvärras många gånger av stress. Det optimala är givetvis att hitta grundorsaken till stress.

Rökning ger upphov till ett för tidigt åldrande och bildande av fria radikaler samt inflammation i huden. I studier har det visat sig att rynkor inte bara uppstår i området runt munnen eller ansiktet utan även på armarna – detta beror på att rökning ger en utveckling av “elastosis” som innebär att hudens elastinfibrer “tappar” sin elasticitet. Framför allt män som röker utvecklar både elastosis och telangiectasia (ytliga blodkärl, spindelnät).

Omfattande och intensiv forskning om hur avgaser och föroreningar påverkar huden runt om i världen. Luftburna partiklar är en faktor som påverkar huden negativt genom att exempelvis öka inflammationen i huden, något som leder till en minskad nivå av elastin och kollagen.

High Energy Visible Light, synligt högenergiljus, från solen tränger ner djupt i huden och bildar fria radikaler. Strålningen kan leda till ett för tidigt hudåldrande och fotoageing. Det har funnits lika länge som UV-strålar men det är först på senare tid man börjat skriva mer om effekterna av HEVIS-ljus och dess påverkan på huden.

Generellt kan man säga att hudens åldrande är multifaktorellt och löper parallellt med vår kronologiska ålder men påverkas av många faktorer. De första tecknen kan vara att huden känns torrare, har mindre lyster, får fina linjer och en minskad elasticitet. Hudens mottaglighet för inflammation och hudsjukdomar ökar med stigande ålder. Ålderstecken kan vara svåra att förbättra och förebygga på egen hand. Om vi använder produkter som inte heller är anpassade blir huden stressad vilket kan generera oönskade besvär som rodnad, klåda, utslag och/eller en försämring av hudbarriären.

När vi blir äldre minskar hudens förmåga att bilda nya tillväxtfaktorer. Minskningen av dessa celler ger strukturella förändringar i våra olika hudlager. Tillväxtfaktorerna i huden är framför allt: Kollagen (stadga), Elastin (elasticitet) och Hyaluronsyra (bibehålla hudens fuktstruktur och hudstruktur/stadga) samt underhudsfett (subcutan vävnad). Ytterligare en faktor som påverkar upplevelsen av hudens åldrande är benresporption. Kortfattat innebär det att kroppen bryter ner fler benceller än vad den har kapacitet att tillverka vilket bidrar till upplevelsen av volymförlust, framför allt i ansiktet i ögon- och tinningområdet, panna och underkäke.

Vanligtvis beror ett för tidigt åldrande av huden på av yttre faktorer som ger skador på huden, exempelvis UV-ljus. Men även vissa sjukdomar och läkemedel kan påverka hudtillståndet.

Vi har flera olika sorters hormoner (biokemiska budbärare) med specifika uppgifter som påverkar olika processer i kroppen, exempelvis tillväxt, immunförsvar och fertilitet. De hormoner som har störst inverkan på vår hud och dess åldrande är: östrogen, progesteron, testosteron, sköldkörtelhormoner och kortisol.

Hos kvinnor sjunker nivån av hormonet östrogen i klimakteriet och särskilt efter menopausen. Minskningen av östrogen påverkar hur huden ser ut och hur den känns på grund av minskad förmåga att lagra fukt och ger en minskad kollagenproduktion med påföljden att huden blir torr, förlorar lyster, elasticitet, volym och fasthet men också mer känslig med försämrad läkningsförmåga.

Manliga könshormon, androgener (främst testosteron) bidrar till kollagenproduktionen i huden och manlig hud är cirka 25% tjockare än kvinnlig hud.

Hormoner kan, precis som stress och livsstilsfaktorer, skapa obalanser i huden som akne, förtidigt åldrande, eksem, vitiligo, pigmenteringar, rosacea och torr hud.

Åldrandet styrs av inre och yttre faktorer. Utifrån vår biologiska kronologiska ålder sker en gradvis minskning av kroppens förmåga att bilda nya celler. Vårt biologiska åldrande av huden leder till minskad cellförnyelse, minskad utsöndring från talg- och svettkörtlar. Bindvävens förmåga att binda vatten och dess elasticitet minskar. Vi har också en degenerering av elastiska fibrer och kollagen som gör huden mindre fast och elastisk.

pH-värdet i huden är en av dess främsta skyddsmekanismer. En frisk hud har i genomsnitt ett pH-värde mellan 4,5-5 vilket gör att hudytan är något sur. På överhuden finns vår syramandel, en skyddsbarriär, som håller bakterier, virus och andra miroorganismer som inte tycker om en sur miljö borta. pH-värdet påverkas av många olika faktorer som gener, livsstil, bioligisk ålder, hormoner, temperatur, kemikalier och föroreningar.

Att använda sig av en för potent och aggressiv hudvård skadar vår syramantel och skapar en oblans av pH-värdet vilket gör huden känsligare för påfrestningar. Vi på MyBeauty Clinic hjälper dig gärna att hitta rätt hudvårdsprodukter som respekterar din huds naturliga ph-värde och som bibehåller och förbättrar skyddsbarriären.

favicon

Intresserad av en behandling?

Våra experter lyssnar på dina önskemål och tar fram en skräddarsydd behandlingsplan för dina behov och ditt önskade resultat.