070-486 20 75

PRP & PRF - för hår, hud & ansikte

Skonsamt & effektivt för ny energi

PRP / PRF är en populär och naturlig behandling som kan användas för att revitalisera och förbättra hudkvalitén eller för att stimulera hårtillväxt och behandla håravfall. PRP kan användas för indikationer över hela kroppen och är en behandling vi på MyBeauty Clinic erbjuder sedan många år tillbaka och har stor erfarenhet att individualisera utifrån – och för att uppnå – dina unika mål.

Blodtagning innan en PRP-behandling

Vanliga frågor om PRP & PRF

Det är en kroppsegen behandling som även kallas för ”vampyrmetoden” och är en mycket säker behandlingsmetod eftersom inga andra ämnen än din kroppsegna blodplasma används.
PRF (Platelet Rich Fibrin) är en vidareutveckling av föregångaren PRP (Platelet Rich Plasma). PRP har sedan många år använts som ett 100% naturligt sätt att uppnå friskare och mer levande hud och motverka hårbortfall.

PRP / PRF är ett utmärkt sätt att boosta huden genom att förbättra din hudkvalité och hudstruktur med resultatet att din hy upplevs jämnare och slätare.

De vanligaste och mest populära behandlingarna med PRP / PRF som vi utför på MyBeauty Clinic är tear trough, hår, ansikte, hals och dekolletage.

Vi rekommenderar att behandling med PRP / PRF görs som en kur om 3-4 behandlingar med cirka 4 veckors mellanrum för att aktivera och maximera processen i huden. Exakt hur många behandlingar just du behöver går vi igenom i samband med din konsultation utifrån ditt utgångsläge och önskemål.

Förkortningarna betyder Platelet Rich Plasma och Platelet Rich Fibrin.

PRF och PRP är en utmärkt metod för att behandla området under och omkring ögonen. Till skillnad från behandling med Hyaluronsyrebaserad filler som kan ha begränsningar kring vem behandlingen är lämpad för har PRP / PRF inga sådana förbehåll. När PRP / PRF injiceras i ögonområdet stramas huden upp med en förbättrad fasthet, elasticitet och struktur. Behandlingen kan även minska pigmenteringar och förbättra hudtonen i området runt ögonen.

Blodplasman som används och injiceras har en hög mängd tillväxtfaktorer som startar en förnyelse och stimulering av vävnaden i behandlingsområdet vilket leder till att huden förbättras i form av densitet (stadga) och en förbättrad hudkvalitet där fina linjer jämnas ut och eventuella hudbesvär lindras.

När PRP / PRF injiceras i områden med minskad elasticitet eller fina linjer börjar blodplättarna omedelbart arbeta och regenererar celler under din hy för att förbättra ditt utseende. Inom några veckor kommer du att märka mindre märkbara rynkor och en fylligare, jämnare hy.

Det är som vid alla behandlingar individuellt, men efter en kur är hållbarheten 6-18 månader. Efter avslutad kur och uppnått resultat gör många enstaka behandlingar 1-2 gånger per år för att upprätthålla resultatet.

Genom att centrifugera en liten mängd av ditt eget blod separeras blodplasma och blodplättar från övrigt innehåll i blodet. Injektionsbehandlaren extraherar försiktigt den separerade blodplättsrika plasman till en spruta som sedan injiceras området med en tunn nål. Hur vi injicerar, vilken metod och teknik, som används beror på område och syfte med din behandling. Behandlingen tar cirka 30 minuter och gör sällan ont då man injicerar så ytligt i huden, men om du önskar kan vi använda en lokalbedövande kräm/salva inför behandlingen.

Ofta utförs behandlingen som kur med flera behandlingar utifrån din huds tillstånd och/eller i kombination med andra klinikbehandlingar för bästa resultat. Exakt på vilket sätt vi kombinerar behandlingen beror på vilket mål / syfte behandlingen görs för och något vi gemensamt kommer överens om i samband med konsultationen.

Hårsäckarnas aktivitet är långsam men många av våra kunder upplever att de tappar mindre hår redan efter den första behandlingen. Inom 3-6 månader kan man se resultatet genom ökad hårtillväxt och en förbättring av hårkvalitén.

PRP / PRF kan många gånger förbättra besvär från hårbotten (utan bakomliggande hudsjukdom) och många upplever minskade besvär efter den första behandlingen med en successiv förbättring under de närmaste månaderna.

För att upprätthålla resultatet bör du upprepa behandlingen cirka 1 gång var 6:e månad. Beroende på dina önskemål och behov kan andra rekommendationer och behandlingsupplägg göras för att optimera ur ett individuellt perspektiv.

Efter behandlingen bör du att duscha det första dygnet och under 48 timmar undvika träning, bastu eller hög temperatur för att minska risken för svullnad och ge plasman längre tid att verka.

Det är vanligt med mindre blåmärken vid instickspunkterna för injektionerna beroende på vilken metod som används för att slussa ner den blodplättrika plasman i huden, men de försvinner ofta snabbt. I samband med behandlingen uppstår kan du uppleva en tillfällig värmekänsla, rodnad, ömhet och mindre svullnad, något som vanligen lägger sig inom några timmar efter din behandling. För övrigt ger en behandling med PRP / PRF inga biverkningar eftersom det är dina egna celler som används dvs helt naturlig utan tillsatser.

När PRP / PRF injiceras i huden frisätts tillväxtfaktorer och stamceller från blodplättarna vilket ökar och stimulerar kollagenproduktionen, Hudstrukturen förbättras sedan successivt under kommande veckor och nybildningen av kollagen kan ta upp till 3 månader.

PRP och PRF har sedan många år tillbaka använts inom sjukvården så du har helt rätt. Där används metoden för att reparera skadad vävnad, sårvård, inom ortopedi, ögonsjukvård och tandvård. I samband med hårtransplantationer används PRP / PRF också som komplement för att påskynda hårets återväxt och för att förbättra resultatet.

Ja, det finns vetenskapliga (evidensbaserade) studier som visar att de tillväxtfaktorer som frisätts vid PRP kan omvandla hårsäckar från vilofas till tillväxtfas vilket innebär att behandlingen kan ha en mycket god effekt på både ärftliga och diffusa håravfall. Vid pågående håravfall upplever många att det minskar redan efter 1-2 behandlingar och man kan förvänta sig att onormalt håravfall minskar och att ärftligt håravfall bromsas upp.

PRP frisätter fler tillväxtfaktorer och blodplättar snabbare i huden medan PRF har en långsammare process efter injektion. Vid PRP kan en antikoagulant användas vid centrifugeringen för att förhindra att blodet koagulerar medan man vid PRF utnyttjar fibrinet som bildas.

Vårt blod har flera olika komponenter: Fasta ämnen som de vita och röda blodkropparna samt blodplättar medan den flytande ”delen” är plasma och i PRP / PRF används enbart plasma och blodplättar.

Vårt blod har flera olika komponenter: Fasta ämnen som de vita och röda blodkropparna samt blodplättar medan den flytande ”delen” är plasma och i PRP / PRF används enbart plasma och blodplättar.

Behandlingen passar alla oavsett ålder och önskemål, antingen som enskild behandling eller i kombination med andra klinikbehandlingar hos oss på MyBeauty Clinic beroende på ditt utgångsläge och önskat resultat. 

Vi behandlar exempelvis:

  • Ojämn hudstruktur
  • Ärr från akne
  • Fina linjer och rynkor
  • Håravfall
  • Lös, slapp hud
  • UV-skador
  • Bristningar

Det är individuellt beroende på önskemål med behandlingen. PRF kan ses som mer effektiv eftersom det frigör fler tillväxtfaktorer över tid vilket ger en något långsammare men också mer långsiktig förbättring.

favicon

Intresserad av en behandling?

Våra experter lyssnar på dina önskemål och tar fram en skräddarsydd behandlingsplan för dina behov och ditt önskade resultat.